Kuusamo -Kiutaköngäs

En muista käyneeni lapsuudessani koskaan Kuusamossa, mutta silti paikan nimi Kiutaköngäs kummitteli aina takaraivossani, kun Kuusamosta puhuttiin.

Nyt kun syksyllä olimme lomailemassa Kuusamon maisemissa, halusin ehdottomasti nähdä tuon mystisen koskiryppään.

Kiutaköngäs sijaitsi noin 30km päässä Rukasta, jossa lomailimme. Perille johti tuliterä pikitie, 3-vuotta vanha, kertoi ystävällinen naishenkilö Oulangan Luontokeskuksen infopisteessä.

Matkaa Kiutakönkään putouksille Luontokeskuksesta oli vain vajaa kilometri, jonka taittoi helposti hyvin merkittyä ja hyvässä kunnossa olevaa reittiä pitkin. Matkan varrella näkyi infotauluja kasveista ja menneestä ajasta.Itse kuohuja pääsi ihastelemaan aivan kosken partaalle tehdyn kierroksen ansiosta. Vaikka sää käynti hetkellämme oli aavistuksen sateinen, ei kallion kivetykset tai kapea polku puiden välissä ollut yhtään liukas.


Lumouduin katselemaan kosken pauhua hurmioituneena. En tiedä mikä se tunne oli, mutta vaikka koski ei ollut mikään hiljainen kaveri, sen katseleminen jollain tavoin rauhoitti  ja tuntui kuin aika olisi pysähtynyt. Sitä vain mietti, että mistä tuota vettä oikein piisaa?


Kosken kuohujen lisäksi eteemme piirtyi ihastuttava, hehkuvan tiilenpunainen kallionseinämä. Joudun tekemään hieman tutkimustyötä värin selvittämiseksi ja google kertoi, että väri johtui dolomiittikivestä. Etualan kallio on puolestaan kvartsiittia. On kuulemma ainutlaatuinen yhdistelmä koko pohjoismaiden mittakaavassa.
Koskelta olisi päässyt jatkamaan matkaa vaikka kuinka pitkälle tai pitämään taukoa läheiselle laavulle, mutta me unohdimme eväät mökille ja vesitihku alkoi sen verran lisääntyä, että nämä tasamaan tallaajat päättivät palata takaisin autolle. Ehkäpä ensi syksyn reissulla kiertelemme tätä kohdetta vähän paremmin. Ja ne makkarat muistetaan ottaa mukaan..

Tätä reissua muistellessa on kotipihamme peittynyt talven ensilumeen, jota olikin tullut yön aikana reippaasti. Uutisissa kerrotaan, että kaamos on alkanut pohjoisessa, 50 vuorokautta ilman auringon valoa! Meillä se jaksaa vielä nousta kattojen ylle.
Kommentit

Viikolla luetuimmat