Parin Lontoon tärpit budjettimatkalaisille

Lontoo on varmasti jokaisen matkustusta rakastavan "must see"-kohde. Itse tutustuin ensimmäisen kerran kyseiseen kohteeseen 90-luvun puolessa välissä ja viimeisin matka oli perheen kera viime marraskuussa, juuri ennen tätä koronahässäkkää.

Lontoo ei ole mikään kevyen budjetin matkakohde, mutta siellä kokee ja näkee kaikenlaista, vaikkei kävisi yhdessäkään maksullisessa turistikohteessa. Tässä meidän suosikit niin ilmaisiin kuin maksullisiin käyntikohteisiin jos aikaa on 3-4 päivää sekä pari muuta hyödyllistä vinkkiä.

Yleiset vinkit

  • Jos teet omatoimimatkan, panosta hotellin sijaintiin, sillä jos etsit edullista majoitusta kauempaa keskustasta, voi kulkemiseen julkisilla tuhrautua turhan paljon aikaa. Ennemmin ottaa hieman tyyriimmän majoituksen lähempää nähtävyyksiä. Meidän suosikit ovat Paddingtonin alue, jonne pääsee kätevästi Heathrown lentokentältä junalla 30 minuutissa sekä Kensingtonin alue, jonne pääsee samaiselta lentokentältä edullisesti metrolla 50 minuutissa.
  • Omatoimimatkaajana suosin Booking  sivuja hotellien maksuttoman peruutusturvan ansiosta sekä ebookers.fi sivuilta löytää hyviä hotelli+lento yhdistelmiä jos ei erikseen jaksa lentoja lähteä etsimään.
  • Matkaoppaista joukossa on kulkenut Otavan Lontoo kartta+opas -opus. Siinä on selkeät karttasivut, joihin voi merkitä itselleen käyntikohteet. Sivujen reunoille mahtuu myös omia muistiinpanoja. Kokonsa puolesta se kulkee mukana vaivatta.

Paddingtonin juna-asema
Hotellialue lähellä Paddingtonin asemaa.

Kensingtonin hotellialuetta

  • Suosi liikkuessasi busseja sillä ne ovat edullisempia kuin metro ja niistä näkee myös kivasti Lontoon katuelämää. Oyster on tietenkin kätevä maksuväline julkisilla liikuttaessa. Tarkempia tietoja kortista voit lukaista vaikka Tripsterin Lontoon oppaasta. Tästä oppaasta itse ammensin hyvää pohjatietoa.
  • Kätevät apuvälineet kulkemiseen ovat kännykkään ladattavat ilmaiset sovellukset Bus Times ja London Underground

 kohteet, joita  kannattaa fiilistellä kävellen

  • Kadut: Piccadilly, Regent, Oxford, Carnaby. Näitä nyt voisi luetella koko kartallisen, mutta jos olet liikkeellä marraskuussa ja varsinkin joulun lähestyessä, niin nämä kadut esittävät silloin mitä parhainta valoshowtaan.
[caption id="attachment_1192" align="aligncenter" width="730" Regent street

  • Hyde Park iso vihreä keidas keskellä Lontoota. Kun haluaa viettää muutaman laiskan tunnin, Hyde Park on siihen oiva vaihtoehto. Puistoon päästyään voi veneillä veneilyjärvellä ja pulahtaa uimaan maauima-altaaseen. Puistoa halkoo ristiin rastiin polkuja ja huomaamattaan on saattanut puistoa kiertäessään  tehdä aikamoisen lenkin. Puiston koillisreunalla sijaitsee Speaker's Corner, perinteikäs vapaan sanan sopukka, jossa kuka tahansa voi nousta laatikon päälle ja esittää mielipiteensä asioista.

  • Abbey Road, tuo legendaarinen The Beatlesien tuntemaksi tekemä suojatie  ja sen vieressä sijaitseva äänitysstudio. Tänne pääset kätevästi metrolla. Lähin metroasema on St John`s  Wood. Paikalliset autoilijat ovat ilmeisesti tottuneet suojatielle jähmettyneisiin turisteihin, jotka haluavat ikuistaa itsestään kuvan Beatlesin Abbey Road- albumin kannen tyyliin.

KOHTEET, JOTKA NÄET ILMAISEKSI 

  • British Museum. Museo, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Argeologista katseltavaa on niin paljon, että täällä voisi viettää vaikka useamman päivän. Henkilökohtaisesti halusin nähdä muumiot ja mystisen Rosetten kiven. Museossa on kohtuuhintainen kahvila, matkamuistokauppa ja todella siistit vessat.

  • Sky Garden. Tämä kohde päihittää London Eyen mennen tullen! Se että paikka on ilmainen ja sieltä näkee kirkkaalla säällä lähes koko Lontoon, on aivan uskomatonta! 155 metrin korkeudessa sijaitseva kohde on nimensä mukaisesti kuin puutarha taivaalla. Sky Gardenissa on myös Thames-joen suuntaan avautuva suuri näköalaterassi, josta käsin voi nähdä useita Lontoon maamerkkejä. Sisälle otetaan vain rajattu määrä vierailijoita samalla kertaa. Varaus tulee tehdä Sky Gardenin verkkosivujen kautta. Kohteessa on useampikin ravintola reppureissaajille ja pukumiehille sekä siistit, tilavat vessat.

  • Buckinghamin palatsi. Vaikka tännekin voisi ostaa liput palatsikierrosta varten, niin meille riitti aivan hyvin pällistellä pelkkää ulkokuorta. Olimme tietenkin yrittäneet ajoittaa itsemme paikalle vahdinvaihdon aikaan, mutta suunnitelmien muuttuessa matkalla emme sitä kokeneet. Paikka oli aidoitettu vaikeakulkuiseksi ja turisteja oli aamupäivästä sankoinjoukoin. Oli lottovoitto, jos sait valokuvaan vain oman perheen.

  • Big Ben &Parlamenttitalo. Nämä näkee varmasti jokainen Lontoossa kävijä, mutta miksipä ei, ovathan ne Lontoon kuuluisimmat maamerkit, jotka ovat seisseet nykyasussaan 1800 luvun loppupuolelta asti. Vuosituhannen vaihteessa vastarannan maisemaan ilmestyi London Eye, jota voi ihastella samalla seisomalla.

  • Harrods. Tämäkin rakennus teki vaikutuksen niin sisäisesti kuin ulkoisesti juuri joulun alla. Valojen ja kimalluksen määrässä ei oltu kitsasteltu. Tavaratalo jonne pitää päästä, mutta mistä ei ole käytännössä varaa ostaa mitään. Tähtitieteellinen määrä luxustuotteita vielä tähtitieteellisempään hintaan. Teini iski silmänsä upeaan Queen yhtyeen kuulakärkikynään. Hinta oli vaatimaton 4000 puntaa. Matkaan lähti vain 10 punnan joulukoriste.

  • Waterstones kirjakauppa, Piccadylly. Kirjakauppaketju joita löytyy kymmenkunta Lontoon alueelta. Tämä on meidän tärppi, jos rakastaa kirjoja, niin täältä niitä on aina seitsemän kerroksen verran ja ihan kohtuuhintaan. Kirjakaupassa vierailee myös lukuisa määrä julkkiksia esittelemässä julkaisujaan. Meidän käydessä, paikalle saapui seuraavana päivänä Sir Elton John.

  • Regency Cafe  on oiva vaihtoehto Hard Rock Cafelle. Kahvila, joka on lähes alkuperäiskuosissaan vuoden 1946 malliin. Ravintola on toiminut useiden elokuvien kuvauspaikkana, mm 2019 keväällä julkaistun Elton Johnista kertovan Rocket manin. Kahvilassa tarjoillaan edelleen peribrittiläistä ruokaa pekonia, papuja, munia ja verimakkaraa. Me otimme vain pelkät kahvit ja päädyimme välittömästi paikan "kummajaisiksi". Tästä huolimatta, poistuessamme kaikki asiakkaat huikkasivat meille "Bye, Bye" kuin vanhoille tutuille ikään.

KOHTEET, JOIHIN ON sisäänPÄÄSYMAKSU, mutta jotka näkee  myös ilmaiseksi

  • London Eye tätä komeutta pystyy ihastelemaan ihan ilmaiseksikin, mutta jos tahdot maisemia katsella lintuperspektiivistä tulee sinun ostaa sisäänpääsylippu. Itse tilasimme liput ennakkoon täältä  ja käytimme hyödyksi yhdistelmäpaketin Madame Tussaudin vahakabinettiin. Netistä tulostettu varaus vaihdetaan paikan päällä pääsylipuksi, joten jonotukseen kannattaa varata aikaa: ensin lipunvaihdossa ja sitten itse maailmanpyörän kyytiin pääsyssä. Itse kierros kestää 30min ja siinä ajassa ehtii mukavasti ihastella Thames-joen varrella olevia maisemia.

  • Madame Tussauds. Tätä paikkaa voimme suositella kaikenikäisille. Täällä saat hassutella aivan vapaasti olemalla vaikka kimppakuvassa kuninkaallisten kanssa. Olemme käyneet kohteessa kaksi kertaa 3 vuoden välein ja siinä ajassa nuket olivat mukavasti vaihtuneet tai muuttaneet paikkaa. Kohteeseen varasimme toisellakin kertaa liput ennakkoon netistä ja näin ollen saimme varata sisäänpääsyajan ilman jonotusta. Nuket ovat hämmästyttävän aidon näköisiä ja niitä sai kosketella vapaasti. Vaikka paikassa oli ajoittain tungosta tiettyjen hahmojen ympärillä, antoivat vierailijat toisille ystävällisesti kuvausrauhan.

  • Tower of London samoin kuin Tower Bridgeä voi ihailla ilmaiseksi ulkopuoleltakin, mutta kiva niissä on käydä sisälläkin tutustumassa. Nämä kaksi sekä aivan kiven heiton päässä sijaitseva Sky Garden ovat sopivat yhden päivän tutustumiskohteet. Kohteiden kiertelyn kruunaa, jos pois lähtiessä kohdallesi osuu Tower Hillin bussipysäkillä legendaarinen Routemaster-bussi. Bussissa istuessa palasi mieleen 70-luvulla tv:ssä pyörinyt "Mennään bussilla"-sarja.

  •  Tower Bridge, jonka erikoisuuksiin kuuluu kaksiläppäinen nostosilta ja ylhäällä kulkeva lasinen kävelysilta, jossa jokainen haluaa ikuistaa itsestään selfien tai footsien. Liput tännekin kohteeseen kannattaa varata etukäteen netistä viralliselta towerbridge.org.uk sivustolta. Varausvahvistus vaihdetaan sillan juurella olevalla tarkastuspisteellä pääsylipuksi. Ylös sillalle mennään hissillä, jossa opas ehtii juuri ja juuri kertoa käytännönohjeet kuinka sillalla kuljetaan omatoimisesti. Ylhäällä sitten odottaakin messevät näkymät Thamesille ja sillan seinillä kerrotaan kuvin ja tekstein sen historiasta. Matkan varrella on pieniä kurkistusluukkuja, joista voi paremmin ottaa valokuvia. Lasilattian tullessa kohdalle, todellakin tulee mietittyä muutaman kerran, että kestääkö se varmasti? Sillan ylitettyä, kavutaan portaat alas ja matkalla tutustutaan entisajan höyrykoneeseen, jonka avulla sillan läpät nostettiin ylös. Nykyään ne nousevat sähkön voimalla.

Kaipuu Lontooseen on kova! Toivottavasti pääsemme pian matkustamaan sinne turvallisin mielin. Siihen asti voimme vain muistella menneitä matkoja ja jakaa muistojamme toisten, matkakuumeesta kärsivien kanssa.

Kerrothan, jos sait tarinastamme jotain vinkkejä!

Kommentit

Viikolla luetuimmat