Kuusamo -Valtavaaran huiputus

Sopiva muutaman tunnin retkeilykohde on Valtavaaran Huiputus, Rukatunturin vieressä. Reitin voi kiertää molemmin päin, mutta me kävelimme sen myötäpäivään, kuten suurin osa kulkijoista. Näin ollen Valtavaaran kota jää loppuosuudelle matkaa. 

Valtavaaran huiputus otti luulot pois heti alkumetreillä sillä matka alkoi kunnon ylämäellä ja porrasrykääsyllä. Sykkeet olivat heti 200 ja taukoja piti pitää parin metrin välein. Ehkä nousijoiden kunnolla oli jotain tekemistä asian kanssa?
Kun sykkeet oli saatu tasaantumaan eikä ylimääräistä kohinaa kuulunut enää korvista saattoi jo ihailla maisemia, jossa aukesi näkymä Rukatunturin itäselle puolelle. 


Vielä hetki nousua ja sitten alkoikin tasainen lasku kohti ensimmäistä levähdyspaikka: Suolammen taukokatosta. Katos oli uuden karhea ja sen sisäpuolella oli kohtuullisen kokoinen nuotiopaikka sekä reilusti tukevia pöytiä ja penkkejä. Lisää istumatilaa oli katoksen ulkopuolella, josta avautui maisema rauhalliselle ruskan sävyjä heijastavalle suolammelle.
Pieni kahvitauko ja matka jatkui ylös kiviportaita pitkin kohti huipulla olevaa suloista palovartijan mökkiä. Mökillä oli vaeltajia kuin vilkkilässä kissoja. Nopea pyörähdys mökissä ja nimet kirjoihin, koska ovi kävi jatkuvalla syötöllä. Mökissä oli ollut vielä alku vuoteen 2020 kamina, mutta se oli poistettu paloturvallisuus syistä. 

Matka huipulta jatkui alas kohti Valtavaaran kotaa, jossa vietimmekin ihan reippaasti aikaa nauttien makkarat ja lisää kahvia nuotion lämmössä. Sää kun oli hieman kalsea ja osittain tihkusateinen, niin oli ihanaa hetken lämmitellä, vaikka alkupään nousu piti kiitettävästi huolen siitä, että kylmä ei päässyt tulemaan.  Kodassa oli leppoisa tunnelma ja kanssa retkeilijät vaihtoivat tuttavallisesti kuulumisia.Loppumatka alaspäin olikin helppoa kulkea ja reitin kiertää kokonaisuudessaan aika nopeasti, vaikka me kyllä käytimme tuohon 5.7km matkaan ruhtinaalliset 3tuntia!Puolen päivän usvainen sää verhosi parhaat näkymät huipulla, mutta muuten oli oikein hapekasilma ulkoilla. Suosittelen kierrosta ihan kaiken ikäisille ja kuntoisille. Tänne on myös helppo tulla, koska lähtöpaikkana on Saaruan pysäköintialue, Itä-Rukassa.Tässä vielä muutama mökkivinkki Kuusamo /Ruka-alueelta

Rukakaiku  

Hakojärven kelomaja

Keisarinna


Kommentit

Viikolla luetuimmat