10 matkailufaktaa meistä!

Unelmatrippi- blogin Jenni haastoi matkabloggaajat kertomaan 10 matkailufaktaa itsestään. Suhteellisen uutena ja vasta-alkajana halusin myös tarttua haasteeseen. Haastetta saattaa lisätä itse vastaaminen, sillä vastaan kahden puolesta: itseni ja puolisoni. Yhdessähän me tätä tehdään ja yli 20-vuotta ollaan reissattu, joten luulisi siinä ajassa matkakumppanin tavat tulleet tutuksi?

 1. Puolisoni teki ensimmäisen lentomatkansa 39 -vuotiaana! 
Meidän ensimmäinen yhteinen lentäen tehty lomamatka suuntautui Samoksen saarelle Kreikkaan. Itse olin matkustanut jo muutaman kerran aiemminkin ja käynyt mm yksin Lontoossa.  Lontoo oli myös ensimmäinen kohde, kun nousin koneeseen reilun 20-vuoden iässä. Yhteisiä lentomatkoja, jos oikein laskin onkin ehtinyt kertyä tähän mennessä lähes 30. Nyt on  pidetty 2,5 vuoden "pakollinen" tauko, mutta kohta taas noustaan siiville!

Tässä aikaa kulunut isännän "ensi lennosta" jo jonkin aikaa. Nyt tyttären vuoro..

2. Mieheni pelkää lentämistä, minä en pidä laivoista. 
Jokaisen lentomatkan alku, toistaa saman tutun kaavan: siinä vaiheessa kun jono muodostuu koneeseen pääsyn merkiksi, isäntä katoaa viime hetken tax free ostoksille tai vessaan ja minä hermoilen jonossa laukkujen kanssa. Yleensä hän saapuu paikalle juuri kun viimeisen matkustajan kantapäät näkyvät putkesta. Koneessa hänen kätensä puristuvat istuimen nojiin ja katse on lasittunut, samaan aikaan kun minä kurkin ikkunasta ja hihkun onnen tunteesta, kun pyörät irtoavat kiitoradasta. Ja sama toistuu koneen laskeutuessa: hän puristelee käsinojia, minä hihkun!
Minut puolestaan saa laivaan vain uhkailemalla, lahjomalla ja ainoastaan kesällä, päiväsaikaan ja tyynellä säällä. Liekö nuoruuden syysmyrskyssä tehty matka Helsingistä- Tukholmaan ja huonosti nukutut yöt laivan keinuessa sekä pian sen jälkeen Estonian kohtalo, vahvistaneet tuntemustani, että laivamatkat eivät ole minua varten.

minulle juuri se oikea sää matkustaa laivalla

3. Minä valitsen matkakohteen ja ajankohdan, isäntä yrittää muistaa olla buukkaamatta muita menoja sille viikolle. 
Viime vuosina kun elämäämme on tullut tapahtumatuotantoyritys , on joskus saattanut olla pieni infokatkos, olemmeko samana päivänä lomamatkalla vai keikalla. Pahoin pelkään, että tulevana kesänä ajamme kaasujalka suorana Etelä-Savosta kohti Etelä-Pohjanmaata alkuillan keikalle. 
Itse matkalla ja sen lähtöhetkellä minä myös huolehdin passit, paperit ja liput. Selvitän kuinka pääsee kentältä hotellin ja mitä tällä reissu ainakin käydään katsomassa. Isännän tehtäväksi jää huolehtia, että hän on pakannut itselle oikeanlaiset vaatteet joukkoon ja pysyy perässä!4. Mieheni osaa paremmin englantia, silti minä puhun. 
Ilmeisesti omaan nopeasti tulkkaavat aivosolut, jotka jo muodostavat ulos vastauksen letkeällä rallienglannilla, kun puolisoni vasta hahmottelee täydellisiä lauseita. Perustelen tämän tyhmän rohkean small taking sillä, että harvoin englanti on matkakohteemme äidinkieli ja senpä vuoksi tai siitä syystä, olen aina tullut ymmärretyksi. Reippaan rohkean puheliaisuutemme vuoksi olemme saaneet helposti juttuseuraa. 
Parhaiten mielessä on junamatka Berliinistä Prahaan, kun täpötäydessä ravintolavaunussa saimme paikan meksikolaisen pariskunnan pöydästä. Siinä sitä jutusteltiin ja vaihdettiin matkakuulumisia. Vaikka he olivat kovia maailmanmatkaajia, silti Suomi oli jäänyt näkemättä. Parhaani mukaan yritin heille kuvailla isänmaamme kaunista valoisaa kesää ja kylmää runsaslumista talvea. 
Edinburghissa kohtasimme puheliaan säkkipillin soittajan, joka halusi soittaa meille jonkun suomalaisen kappaleen. No eihän siinä hetkessä tullut muuta mieleen kuin Finlandia! Rupattelun lomassa hän kertoi olevan erään suomalaisen kirjan kannessa, juuri sen mikä minulla oli hotellihuoneen yöpöydällä: Mondon Skotlanti-matkaopas.

juttu luisti paikallisen kuuluisuuden Neil MacLuren kanssa

5. Emme osta matkamuistoja, silti kaksi asiaa lähtee lähes aina matkaan.
Mieheni ostaa kaupunkimatkoilta Bugatin kengät, minä metsästän "täydellistä" jääkaappimagneettia. 
Kerran vaatekaappien siivouksen yhteydessä laskin, että hänellä oli yli 30 kengät joista suuri osa Bugatteja, kun minulla oli viidet, jotkut tavikset. Jääkaappimagneetin metsästykseen saatan käyttää paljonkin aikaa. Sen pitää olla aina saman muotoinen sekä siinä pitää olla kuvattuna maanlippu ja kohteen nimi. Jos on käynyt useamman kerran samassa kohteessa, niin sitten voi olla kuvattuna jotain muuta maasta tunnistettavaa, mutta muoto pitää olla silti sama. 


6. Hotelli valitaan sijainnin ja aamupalan perusteella.
Ennen hotellin lopullista valintaa, tutkin kaikki mahdolliset arvostelut, mielipiteet ja valokuvat, jotta pääsen käsitykseen mistä olemme maksamassa.  Vaikka olemmekin lomalla, niin nousemme aamuisin suhteellisen varhain, jotta saamme nauttia aamupalan rauhassa ennen ruuhka-aikaa. Kunnon tankkauksella jaksamme katsella nähtävyyksiä koko aamupäivän, kunnes vatsa ilmoittaa lounasajasta. Olemme lähes aina kävellen liikkeellä, joten hotellin sijainnilla on tässä kohtaa jalkoja säästävä merkitys. Toki osana matkaelämystä testataan julkiset kulkuvälineetkin. Ja ainahan kaikki nähtävyydet eivät ole kävelymatkan etäisyydellä. Iltaelämä jää näiltä matkaajilta 90%  kokematta, kun sänkyyn kömmitään pian klo: 20.00 jälkeen, jotta aamulla ollaan taas pirteitä kohtaamaan uudet seikkailut! 

10+ lomahotelli :  Aegean Village Karpathos

7. Emme kaipaa kaukomaille
Jo ajatus yli 6 tunnin lentomatkoista ahdistaa meitä kumpaakin. Sen sijaan rakastamme junamatkailua Euroopassa, koska yhteydet ja palvelut ovat hyvät. Tällä tavalla pystyt yhdellä reissulla näkemään useammankin maan. Haaveissamme on matkustaa junalla Saksasta Italiaan nähden upeat alppimaisemat. Tehdä junakierros Skotlannissa ja testata Eurotunnelin reitti Englannista Ranskaan. Jo kertaalleen koronan vuoksi peruuntunut suunnitelma autoreissusta Irlannissa voisi olla meidän navigointitaidot tuntien testaamisen arvoinen reissu!

matkalla jossain Slovakian ja Tsekin välissä

8. Sulaudumme väestöön.
Joka matkalla, maasta riippumatta meiltä tullaan kysymään neuvoja, vaikka itsekin saatamme olla sillä hetkellä pihalla kun lumiukot! Jos vain osaamme, autamme mielellämme. Ikimuistoisimmat hetket ovat sattuneet Prahassa, jossa aasialaispariskuntaa ohjattiin oikeaan junaan, vähän ahterista tuupaten ja metroasemalla brassimies neuvottiin oikeaan metroon, että hän pääsi lentokentälle. Meitä luullaan myös usein espanjalaisiksi, kreikkalaisiksi, kroatialaisiksi tai italialaisiksi. Harvoin kukaan uskoo, että olemme 100% suomalaisia.

"kyläparlametti" kokoontuu Pargassa

9. Hän on matkojen järki, minä tunteet.
Koska minä haalin kohteesta tietoa jo etukäteen, olen niin eläytynyt näkemään kaiken paikan päällä, että saatan unohtaa hurmiotilassani taukojen pitämisen. Haluan vaan nauttia kaikesta näkemästäni! Isäntä sitten herättelee minua unestani, että "slow down", sillä ei ne nähtävyydet minnekään katoa, vaikka välillä hieman istutaan ja nautitaan hetkestä. Tämä on ollut minulle hyvä oppimisen kohde, jotta sopu reissuilla säilyisi, eikä matkastressi pilaisi lomatunnelmaa.


10. Yksi fakta minusta: En lähde koskaan matkalle ilman äitini tikkuamia villasukkia!
Matkalaukussani on aina odottamassa Jussi-villasukat, joita pidetään vain ja ainoastaan lomamatkoilla. Kotona on sitten läjä villasukkia jokapäiväiseen käyttöön. Villasukat on ihana vetää hotellihuoneessa jalkaan, kun olet koko päivän talsinut menemään. Kerran Prahassa olimme aamupalalla ja  kyseiset Jussi-sukat olivat jalassani.  Kun hain syötävää, niin eräässä pöydässä nainen kuiskasi miehelleen selkeällä suomen kielellä, että mistähän "second hand" liikkeestä olin sukkani ostanut? Seuraavan kerran kun lähestyi heidän pöytäänsä, pysähdyin ja vastasin: "Nämä ovat mun äitini tekemät!" Hymy nousi huulille koko seurueelle. Villasukat jalassa aion lähteä myös sille viimeiselle matkallekin!

 Jussi-sukat lämmittivät junamatkalla jossain päin Unkaria


⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺

10 matkailufaktaa minusta -blogihaaste

Osallistu 10 matkailufaktaa minusta -blogihaasteeseen! Tee näin ja kopioi nämä ohjeet mukaan omaan postaukseesi:

 • Kirjoita 10 matkailufaktaa minusta -blogipostaus, jossa kerrot otsikon mukaisesti 10 matkailuun liittyvää faktaa itsestäsi.
 • Linkitä jutussasi alkuperäiseen, Unelmatrippi-blogin liikkeelle laittamaan Kymmenen matkailufaktaa minusta -postaukseen.
 • Haasta mukaan haluamasi määrä muita bloggaajia.
 • Haasteeseen voi halutessaan tarttua kuka tahansa bloggaaja myös ilman haastetta.

Toivottavasti haasteen myötä saadaan lukea paljon erilaisia matkailufaktajuttuja!


Kommentit

 1. Kiva haaste! Pitäisikö tarttua?
  Tervetuloa matkabloggaajien joukkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä oli kyllä aika kiva ja listaa olisi voinut jatkaa vaikka toisella 10 kohdalla. Blogeissa kiertää myös erilaisia kuvahaasteita. Niissä meneekin hieman kauemman aikaa saada kasaan, kun kahlattavana on tuhansia matkakuvia..

   Poista

Lähetä kommentti

Viikolla luetuimmat